湖北省枣阳市第七中学高二年级 2015-2016 学年度下学期期中考试 英语试题
时间：120 分钟 分值 150 分 第一部分：听力（共两节，满分 30 分） 第一节 （共 5 小题；每小题 1.5 分，满分 7.5 分） 听下面 5 段对话。 每段对话后有一个小题， 从题中所给的 A、 B、 C 三个选项中选出最佳选项， 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后，你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下 一小题。每段对话仅读一遍。 1．Where does the man work? A. In a shop. B. In a market. C. In a restaurant. 2．What will the man do in the future? A. Get further education. B. Work as a teacher. C. Be a doctor. 3．How does Mary probably feel? A. She feels very happy. B. She feels very sad. C. She feels that everything is OK. 4．What are the speakers talking about? A. Tooth protection. B. Cooking skills. C. Eating habits. 5．What does the man mean? A. He used to be an NBA player. B. He used to be an NBA fan like Betty's son. C. He always liked to play games. 第二节（共 15 小题；每小题 1. 5 分，满分 22. 5 分） 下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项 中选出最佳选项，并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前，你将有时间阅读各个小 题，每小题 5 秒钟；听完后，各小题将给出 5 秒钟的做答时间。每段对话或独白读两遍。 听第 6 段材料，回答第 6 至 7 题。 6．Where is the man smoking? A. In a place where smoking is allowed. B. In a non-smoking area. C. At home. 7．Under what condition will the man give up smoking? A. When his health becomes poor. B. When he is out of work. C. When he becomes very old. 听第 7 段材料，回答第 8 至 10 题。 8．How does the man feel about the delay of his flight? A. Calm. B. Glad. C. Angry. 9．Which is the correct boarding gate? A. Gate 5. B. Gate 20. C. Gate 38. 10．When will the plane take off? A. At about 3:30. B. At about 3:40. C. At about 3:50. 11．What's the relationship between the speakers?
A. Garage owner and customer. B. Strangers. C. Neighbors. 12．What's wrong with the car? A. There was a flat tire. B. There is something wrong with the battery. C. The engine broke down. 13．What do we know about the man? A. He sells batteries. B. He is helpful. C. He works in a garage. 听第 9 段材料，回答第 14 至 16 题。 14．What is the woman worried about? A. The man earns too little. B. The man seldom stays at home. . C. The man often works long hours. 15．How long has the man worked this week? A. About 60 hours. B. About 48 hours. C. About 40 hours. 16．Why does the man work so hard? A. To earn more money. B. To satisfy his boss. C. To get a higher position. 听第 10 段材料，回答第 17 至 20 题。 17．What class did Jim take on Wednesday evenings? A. Cooking. B. Flower arranging. C. Painting. 18．What was wrong with the cake Jim baked? A. It was too hard. B. It was too sweet. C. It was too big. 19．What did Jim try to paint during the weekend? A. A Christmas tree covered with snow. B. A dog with mud all over it. C. A snow-covered landscape. 20．What did the art teacher think of the painting? A. It was terrible. B. It was wonderful. C. It was so-so. 第二部分：笔试部分 第一部分 阅读理解 第一节、 完形填空（共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分） 阅读下面短文，从短文后所给的四个选项 A、B、C、D 中,选出可以填人空白处的最佳答 案，并在答题卡上将该项涂黑。 It was a Christmas break from school almost 40 years ago. I had spent most of the morning like any boy would, outside in the snow and enjoying the sunlight on the day of the year. I liked stepping through the snow, making snowballs to the trees, and watching the smoky breath float ( 飘) out of my . After a while, though, the got to be too much and I went . It was warm in the house. I my wet coat and put on my favorite blue sweater. Then I walked into the . My mom and grandma had just
baking two loaves of Italian bread. Mom looked up, smiled at me and asked me what I wanted for . I smiled back and pointed to the delicious bread. Mom laughed, a slice off the bread, and buttered it for me. Then she told me to go sit the stove (炉子) in the living room. Taking my slice with me I sat in my favorite chair, and felt the gentle heat (热) from the stove my little body. It was a moment of pure . I felt so good and so loved that I it to this day. Our daily and love are all we need in this life. They are all we need to . Anything else is just an extra blessing to be used to make this world a place for us all. Be thankful for the daily bread that fills your and for daily love that fills your soul. Then go out and with great joy your bread, your blessings, and your love with the world. 1．A. talking B. driving C. playing D. singing 2．A. hottest B. shortest C. quickest D. biggest 3．A. pick up B. look for C. care about D. throw at 4．A. pool B. mouth C. box D. room 5．A. illness B. waste C. cold D. smoke 6．A. away B. fast C. alone D. inside 7．A. took off B. put aside C. gave away D. found out 8．A. classroom B. station C. kitchen D. office 9．A. finished B. suggested C. allowed D. begun 10．A. rest B. lunch C. support D. pleasure 11．A. beat B. pulled C. ate D. cut 12．A. around B. by C. under D. with 13．A. warm B. touch C. help D. protect 14．A. friendship B. freedom C. peace D. luck 15．A. remember B. write C. respect D. follow 16．A. chance B. advice C. news D. bread 17．A. change B. live C. travel D. think 18．A. cle aner B. closer C. better D. cooler 19．A. memory B. house C. hand D. stomach 20．A. save B. share C. take D. make 第二节 阅读理解（共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分） 阅读下列短文 ，从每题所给的四个选项 （A 、B 、C 和 D ）中选出最佳选项 ，并 在答题卡上将该项涂黑。 A A schoolgirl saved her father's life by kicking him in the chest after he suffered a serious allergic (过敏的) reaction which stopped his heart. Izzy, nine, restarted father Colm's heart by stamping (踩) on his chest after he fell down at home and stopped breathing. Izzy's mother, Debbie, immediately called 999 but Izzy knew doctors would never arrive in time to save her father, so decided to use CPR.
However, she quickly discovered her arms weren't strong enough, so she stamped on her father's chest .Debbie then took over with some more conventional chest compressions (按压) until the ambulance arrived . Izzy, who has been given a bravery award by her school, said: "I just kicked him really hard. My mum taught me CPR but I knew I wasn't strong enough t o use hands. I was quite scared. The doctor said I might as well be a doctor or a nurse. My mum said that Dad was going to hospital with a big footprint on his "She's a little star," said Debbie, "i was really upset but Izzy just took over. I just can't believe what she did. I really think all children should be taught first aid. Izzy did CPR then the doctor turned up. Colm had to have more treatment on the way to the hospital and we've got to see an expert." Truck driver Colm, 35, suffered a mystery allergic reaction on Saturday and was taken to hospital, but was sent home only for it to happen again the next day. The second attack was so serious that his airway swelled, preventing him from breathing, his blood pressure dropped suddenly, and his heart stopped for a moment. He has now made a full recovery from his suffering. 21．Izzy kicked her father in the chest ______ . A. to express her helplessness B. to practise CPR on him C. to keep him awake D. to restart his heart 22．What's the right order of the events? 1Izzy kicked Colm. 2Debbie called 999. 3Izzy learned CPR. 4Colm's heart stopped. A. 3124 B. 4231 C. 3421 D. 4312 23．What does Paragraph 8 mainly talk about? A. What Colm suffered. B. Colm's present condition. C. What caused allergy. D. Symptoms of Colm's allergic reaction. 24．Why does the author write the news? A. To describe accident. B. To prove the importance of CPR. C. To report a 9-year-old girl's brave act. D. To call people's attention to allergic reaction.
In 2006, a large number of new Internet sites became popular around the world. Some of these are for communication, others for entertainment. The blog is one form of communication that increased i n popularity. Through these personal websites, people can share their lives, ideas and opinions on the Internet. People of all ages have their own blogs. For young people, they are a way to show their writing and other forms of self-expression. Blogs also connect people with other people who have the same interests. For example, teachers use blogs to share ideas with other teachers’, as well as experiences and concerns about their work. YouTube is another Internet site that became more popular last year. This website lets anyone create, share and watch short videos. These include videos of people singing or dancing, or animals doing funny things. Three young men created YouTube almost two years ago as a personal video sharing service. They recently sold it to Google for more than one and a half billion dollars. Games and entertainment also became a l arger part of the Internet last year. One Internet social site is called Second Life. It is an online world in which computer users create a new self and live a different life. They get married, build homes, operate businesses, buy and sell goods, work, play and attend school. People also take part in fantasy sports leagues with the help of the Internet. A fantasy sport is a game in which each member of a group acts as the owner of a team. Each owner creates a team of real-life professional players to compete against other teams in the league. More than fifteen million American adults play fantasy sports. The industry earns more than one billion dollars each year from publications, memberships and other costs. 25．The passage is mainly about __________. A. the most popular Internet technology in 2006 B. some new ways for people to communicate or have fun on the Internet C. one online game called Second Life D. the high price of playing online 26．Who is the owner of YouTube now? A. Three young men. B. Google. C. Computer users. D. Yahoo. 27． Whom does the underlined word “they” in Paragraph 4 refer to? A. The people who are interested in blogs. B. The people who play games on YouTube. C. The people who play Second Life. D. The people who are created in Second Life. 28． What do we know from the passage? A. Teachers can share ideas, experiences and concerns about their work with other teachers on any website. B. More than fifteen millio n American teena gers play fantasy sports. C. Second Life helps people get married, buy and sell goods, work, play and attend school in real life. D. Fantasy sports, a game in which each member of a group acts as the owner of
a team, is very popular around the world.
Many years ago the idea of disabled people doing sport was never heard of. But when the yearly games for the disabled were started at Stoke Mandeville, England in 1948 by Sir Ludwig Guttmann, the situation began to change. Sir Ludwig Guttmann, who had been driven to England in 1939 from Nazi Germany, had been asked by the British government to set up an injuries centre at Stoke Mandeville Hospital near London. His ideas about treating injuries included sport for the disabled. In the first games just two teams of injured soldiers took part. The next year 1949, five teams took part. From those beginnings, things have developed fast. Teams now come from abroad to Stoke Mandeville every year. In 1960 the first Olympics for the disabled were held in Rome, in the same place as the normal Olympic Games. Now, every four years the Olympic Games for the disabled are held, if possible, in the same place as the normal Olympic Games, although they are organized separately. In other years Games for the disabled are still held at Stoke Mandeville. In the 1984 wheelchair Olympic Games, 1064 wheelchair athletes from about 40 countries took part. Unfortunately, they were held at Stoke Mandeville and not in Los Angeles, along with the other Olympics. The Games have been a great success in helping the progress of international friendship and understanding, and in proving that being disabled does not mean you can’t enjoy sport. One small source of disappointment for those who organize and take part in the games, however, has been the unwillingness of the International Olympic Committee to include disabled events at the Olympic Games for the able bodied. Perhaps a few more years is still needed to persuade those fortunate enough not to be disabled that their disabled fellow athletes should be included. 29． The first games for the disabled were held after Sir Ludwig Guttmann arrived in England. A.40 years B.21 years C.10 years D.9 years 30．This text tells us that Sir Ludwig Guttmann . A. was an early organizer of the games for the able-bodied B. was welcomed by the British government C. was an injured soldier D. was from England 31．From the passage, we may know that the writer is . A. one of the organizers of the games for the disabled B. a disabled person who once took part in the games C. against holding the games for the disabled D. in favour of holding the games for the disabled
The first visit to a foreign country that I can remember was when I was about seven years old． We lived about 5 miles away from the Canadian border(边界)． My family and I went to Parc Safari, Quebec, a wonderful place that has animals and rides．We drove down a nice long road．My sister and I sat in the back of the car, and it was a hatchback(有仓门式后背的汽车) so we opened it up．I remember feeding the animals snacks we had bought for ourselves. When we arrived, there were not monkeys because they had escaped and had not been found．I remember thinking to myself, how cool it would be to see a monkey in our backyard. Even though the monkeys were not there it was still so much fun．When we reached the area that had camels, giraffes and other animals, I remember one of the camels reached into the car to get our snacks．However, we were a little gross out because the camels seemed to froth(吐白沫) at the mouth and we had camel slobber(口水) all over the car and us. It was one of the best family vacations that I can remember．It was not too far from home, it was in a different country and it was with my family．I cannot remember if we went on the rides or not but seeing many animals was a great time．Now I am grown up and have a son, and I am planning to go there again．He is 7 years old and I think he is at a great age to enjoy a trip like this．I am sure it has changed a lot over the years but it will still be a great family trip. 32．Where did the author live when he was 7 years old? A． In Canada B. In the central US C． Near the Canadian border D． In Parc Safari 33．During the trip, the author ________. A． saw a monkey B. fed some monkeys C． was angry with the giraffes D． had been in close contact with the camels 34．What does the underlined part “gross out” in paragraph 3 probably mean? A． uncomfortable B. excited C． tired D． surprised 35．What does the author intend to do? A． To have a holiday abroad with his parents. B. To take his 7-year-old son to a zoo. C． To revisit the place he went to at seven. D． To have a family trip in his own country.
第三节、 （共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分） 。
根据短文内容， 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。 选项中有两项为多余 选项 Some students prefer to learn by themselves. They think they can learn better in this way because they have more freedom, pressure and independence. There is some truth in their way. 36． It is better to have a teacher, especially when they learn something more difficult. First, a teacher can act as a guide to lead you to success. When you learn, you need help and advice. A teacher will give you a hand when you face difficulties. 37． What is more, a teacher puts real pressure on you. If you study by yourself, you must be strong-minded enough to keep on. 38． But under the guidance of a teacher, you will feel there is always someone to watch you. The teacher may give you homework to do. You must complete the homework, or you will not pass the course. Last but not least, studying with a teacher will help you receive the benefit of the teacher’s knowledge. 39． They teach students how to learn and how to obtain information. They guide all of you in class to discuss the material and provide extra material to broaden the scope of the topic. 40． I choose to learn in a big family---my school. Without a teacher, I would feel there would be no fun and no pressure. I could not learn well in such dull and depressing circumstances. A. Besides, teachers are connected with our life. B. Teachers can help you solve all of your problems. C. In short, I prefer to go to class studying with a teacher. D. Without a guide, you would be searching in darkness. E. And you may become inactive for lack of a strong will. F. But they fail to see the advantages of learning with a teacher. G. In class, teachers do more than just going over the material in the text.
第四节 语法填空（共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分） 阅读下面材料，在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。 A hobby means 41． favorite activity that a person does 42． pleasure in his spare time. It differs from person to person 43． from age to age. Some people like to ski, fish, swim, raise flowers and collect stamps. 44． like to watch football games, take pictures and play 45． (music) instruments. Hobbies can help people relax after a period of intense work and provide a balance 46． work and rest. They can also help people improve 47． mental and physical health. Sometimes hobbies can help cure sick persons. But in the old days, workers worked long hours in factories to support their families. Farmers worked in the fields from sunrise to sunset. They had no time or money 48． (enjoy) hobbies. Nowadays, with the development of science and technology, and with the improvement of 49． (life) standard, people from all walks of life have more free time and leisure time for hobbies. By developing various
hobbies, many old people, especially retired people, remaining years in ease and comfort nowadays.
第三部分 写作（共两节；满分 35 分） 第一节短文改错（共 10 小题；每小题 1 分，满分 10 分） 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文， 请你修改你同桌写的以下作文。 文中 共有 10 处语言错误，每句中最多有两处。 错误涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加：在缺词处加一个漏词符号，并在其下面写出该加的词。 删除：把多余的词用斜线划掉。 修改：在错的词下画一横线，并在该词下面写出修改后的词。 注意：1 每处错误下画一横线，并在该词下面写互相修改的词。 2 只允许修改 10 处，多者（从第 11 处起）不计分。 In my view, the Internet is helpful. It is known to all, the Internet is playing a important part in our daily life. On the Internet, we can read news home and abroad and got as much information as we can. We can also attend to the net school and read many books. We can even do shopping online. Beside, our ability to operate the computer can be improved great. So we should not be addicted to the Internet, or we’ll get our life and study destroying. In addition, we should keep off the harmful website. Anyhow, this doesn’t prevent the Internet from becoming our friend. 笫二节 书面表达（满分 25 分） 52． 假设你是李华， 曾在美国学习半年， 现已回国。 你想联系你的美国老师 Mr. Smith ， 但没有联系方式。请根据以下要点给你的美国同学写信: 1.感谢 Tom 对你学习上的帮助 2. 询问 Mr. Smith 的近况并索要其联系方式 3. 邀 请 Tom 在春节来中国感受中国文化。 Dear Tom, Thank you very much for your kind help when I stayed in America . Best wishes ! I am looking forward to your reply . Yours , Li hua
英语参考答案 听力部分： 1-5.CABDA 6-10BCAAB 11-15DCABD 16-20DCBAC 笔试部分： 1．C 2．B 3．D
4．B 5．C 6．D 7．A 8．C 9．A 10．B 11．D 12．B 13．A 14．C 15．A 16．D 17．B 18．C 19．D 20．B 【解析】 试题分析： 幸福和安静是什么？就是我们每天所吃的面包以及家人对我们的爱。 真正的幸福 是与别人分享着一切。这才是生活的真谛。 1．C 考查动词词义辨析。A 谈论；B 驾驶；C 玩耍；D 唱歌；句意：我就像大部分的男孩子 一样在早晨的时候在雪里玩耍。其余三项都包括在 paly 之中了，故 C 正确、 2．B 考查常识。每年的 12 月份都是一年中白天最短的时候，所以说我欣赏一年中最短暂的 阳光。故 B 正确。 3．D 考查动词短语辨析。A 捡起，用车接；B 寻找；C 照顾；D 扔向；我喜欢踏在雪上，做 雪球扔向树，并看着嘴里的热气呼出来凝结成雾飘在空中。故 D 正确。 4．B 考查常识。在冬天的时候，嘴巴里呼出去的热气很快就凝结成雾气。句意：我喜欢踏 在雪上，做雪球扔向树，并看着嘴里的热气呼出来凝结成雾飘在空中。故 B 正确。 5．C 名词辨析。A 疾病；B 废物；C 寒冷；D 烟；句意：过了一会，天气变得更冷了，所以 我走了进去。故 C 正确。 6．D 考查副词辨析。A 离开；B 快速地；C 单独地；D 里面；句意：天气变得更冷了，所以 我走了进去。故 D 正确。 7．A 考查动词短语辨析。A 脱掉；B 收拾，整理，放在一边；C 赠送，泄露，出卖；D 发现， 找到；句意：房间里很温暖，我脱下湿了的外套，穿上我最喜欢的毛衣。故 A 正确。 8．C 考查上下文串联。根据下文 baking two loaves of Italian bread 烤好两条意大利面 包，说明妈妈和奶奶在厨房里。 9．A 考查动词词义辨析。A 完成，做完；B 建议，说明；C 允许；D 开始；句意：妈妈和奶 奶刚刚烤好两条面包。根据句意说明 A 正确。 10．B 考查名词辨析。A 休息；B 午饭；C 支持；D 快乐；妈妈抬头微笑着看着我，问我午饭 要吃什么。故 B 正确。 11．D 考查动词词义辨析。A 击败，打败；B 拉；C 吃；D 切；砍；妈妈笑着切下一块面包并 涂上黄油递给我。根据句义可知是把面包切下来。故 D 正确。 12．B 考查介词辨析。A 在?附近；B 在?旁边；C 在?下面；D 随着；然后妈妈让我坐在炉 子旁边。本句 by 表示很近，在靠近的程度上好于 around。故 B 正确。
13．A 考查动词词义辨析。A 温暖；B 触摸；C 帮助；D 保护；火炉里的热量温暖着我小小的 身体。故 A 正确。 14．C 考查名词词义辨析。A 友谊；B 自由；C 宁静；D 运气；我坐在火炉边吃着面包，享受 着真正的宁静。故 C 正确。 15．A 考查动词词义辨析。A 记得；B 写作；C 尊敬；D 跟随；采纳；句意：我感觉如此只好 以至于直到今天我仍然还记得。根据句义可知我记得如此美好的感觉。故 A 正确。 16．D 考查上下文串联。根据 54 空前 Be thankful for the daily bread 感谢填饱我们肚 子的面包。可知本句 D 项正确。 17．B 考查动词辨析。A 改变；B 生活；C 旅行；D 思考；面包和爱都是我们生活所需要的东 西，其他的都是额外。故 B 正确。 18．C 形容词词义辨析。A 更干净；B 更接近；C 更好；D 更酷；句意：任何其他的东西都让 我们这个世界成为更好的地方。根据句意可知 C 正确。 19．D 考查常识。A 记忆；B 房子；C 手；D 肚子；面包是用来填饱肚子的食物。所以本题 D 正确。 20．B 考查动词词义辨析。A 挽救；B 分享；C 拿走；D 生产；句意：句意：到外面去，开心 地和这个世界上其他人分享你的面包，你的爱。故 B 正确。 考点：人生百味类完形填空 21．D 22．C 23．A 24．C 【解析】 试题分析: 本文属于记叙文范畴，在文中作者主要讲述了 9 岁的小女孩 Lzzy 当父亲心脏病 发作时采取急救的事情。Lzzy 的母亲曾经教给 Lzzy 一些急救措施，当看到父亲心脏病发作 的时候，她因为手的力气小，而用脚去踩父亲的胸口，以达到使心脏恢复跳动的目的。机智 勇敢的 Lzzy 她不仅救了父亲，而且对此也受到了学校的奖励。 21．D 考查细节理解。根据文章第二段 lzzy, nine , restarted father Colm’s heart by stamping on his chest 可知 Lzzy 自知自己力气小，用手很难达到急救的目的，她用脚踩 父亲胸口的目的就是为了让他的心脏恢复跳动，故答案选 D。 22．C 考查细节理解。本道排序题的解题重点是首尾确定法，文章采取倒叙的手法，先描述 了 Lzzy 对父亲采取的急救措施，然后在下文又提到以前母亲教给过 Lzzy 如何急救，所以 Lzzy 学会急救方法是最先发生的事情，排除 BC 选项。再根据作者对事件的叙述可知在父亲 晕倒后， 母亲去拨打了急救电话， 而她怕医生不能及时赶到而又去对父亲采取了必要的急救 措施，选 C。 23．A 考查细节理解。在文章第八段中作者对 Colm，也就是 Lzzy 的父亲进行了介绍，这位 卡车司机因病而住院接受治疗，然而在出院的第二天病症又次发生，以至于呼吸停止，由此 可知本段内容主要讲述了 Colm 发病的事情，故答案选 A。 24．C 考查推理判断。在文章中作者主要讲述了当父亲发病，呼吸心脏停止的时候， Lzzy 采取急救行动救父亲的故事， 通过这件事描写了小女孩 lzzy 的勇敢， 而其他选项内容片面， 不能反应文章的中心， 故答案选 C。 考点：考查故事类短文阅读。 25．B26．B27．D28．D 【解析】略
29．D 30．B 31．D 【解析】 试题分析:本文是一篇说明 文，介绍了残疾人运动会的发展历程。 。 29．D 推理判断题。根据第一段可知第一次残疾人运动会是 1948 年举办的，根据第 2 段可 知 Sir Ludwig Guttmann 是 1939 年来到英国的，所以是他来到英国 9 年后，故 D 正确。 30．B 推理判断题。根据第二段 Sir Ludwig Guttmann, who had been driven to England in 1939 from Nazi Germany, had been asked by the British government to set up an injuries center 可知他是一个德国人，被驱赶到英国，受英国政府的委派，建设残疾人中心。选 B。 31．D 推理判断题。由第四段句子 The games have been a great success in helping the progress of international friendship and understanding,以及可以提高全世界对残疾 人的了解等可以推测出作者对于残疾人运动会是持支持的态度的。故 DA 正确。 考点：考查史地常识类短文阅读 32．C 33．D 34．A 35．C 【解析】 32．由第一段中的 We lived about 5 miles away from the Canadian border 所陈述的内 容可推断出，作者七岁的时候是生活在离加拿大边境不远的地方的。 33．根据第三段中 I remember one of the camels reached into the car to get our snacks 以及后面讲述他们如何喂骆驼，可知 D 选项正确。 34．从后面写到骆驼吐白沫，不难猜出 gross out 的意思与 uncomfortable 接近。 35．从全文章最后一段的内容分析看，作者是想带着她现在七岁的儿子故地从游，故 C 选项 正确。 36．F 37．D 38．E 39．G 40．C 【解析】 试题分析：有些学生喜欢自己独立学习，而作者认为需要有老师的指导，以及在学校这个大 家庭中学习，才能更加有乐趣和没有压力。 36．F 考查对上下文的理解和推理判断能力。前段提到了有些学生喜欢自己独立学习，认为 有更多的自由，压力和独立性。F 选项点出了作者的观点，作者认为他们没有看到和一位老 师一起学习的优势。后句说特别是当他们学习更困难的时候更需要一位老师，F 选项有承上 启下的作用。故选 F。 37． D 考查对上下文的理解和推理判断能力。A teacher will give you a hand when you face difficulties.遇到困难时，老师会给你一只手。D 选项 Without a guide, you would be searching in darkness.是说没有一位老师这样的向导，你就会在黑暗中寻找，和上句
形成对比。故选 D。 38．E 考查对上下文的理解和推理判断能力。上文 If you study by yourself, you must be strong-minded enough to keep on.说如果你自己独立学习，你必须有足够坚强的意志去坚 持。E 选项 And you may become inactive for lack of a strong will.是说你可能变得不 活跃，因为缺乏坚强的意志。你可能变得不活跃，因为缺乏坚强的意志。正好和上句构成因 果关系。故选 E。 39．G 考查对上下文的理解和推理判断能力。由下文中 They teach students how to learn and how to obtain information.可推知如 G 选项所说，在课堂上，老师做的不仅仅是复习 课本中的素材，而且教你如何去学习和获取知识。G 选项和下句构成递进关系。故选 G。 40．C 考查对上下文的理解和推理判断能力。最后一段是对文章内容的主旨总结，C 选项 In short, I prefer to go to class studying with a teacher.表达了作者认为需要有老师 的指导，以及在 学校这个大家庭中学习，才能更加有乐趣和没有压力的观点，并和下文呼 应。故选 C。 考点：考查细节归纳 41．a 42．for 43．and 44．Others 45．musical 46．between 47．their 48．to enjoy 49．living 50．are spending 【解析】 试题分析：业余爱好是一个人业余时间最喜爱的活动。它有益于身心健康。随着科学技术的 发展和 人们生活水平的改善，越来越多的人有闲暇的时间进行业余爱好。 41．a 考查冠词。这里泛指一项最喜爱的活动，用不定冠词。 42．for 考查介词。 for pleasure 为了娱乐（高兴） 43．and 考查连词 from person to person 和 from age to age 是两个并列的结构，因而用 表示承接的连词 and。 44．Others 考查代词。这里主语是人，且与上文的 Some people 相对应。 45．musical 考查形容词。instruments 是名词，前面用形容词修饰。 46．between 考查介词。此处指工作和休息之间保持平衡。用介词 between。 47．their 考查代词。句中主语是 they，这里指他们的身心健康，用物主代词形式。故填 their。 48．to enjoy 考查非谓语动词。这里指他们没有时间或金钱享受业余爱好。用不定式形式 作后置定语。 49．living 考查非谓语动词。句中是一个介宾结构，介词后用动名词作宾语，表示伴随着 生活标准的提高。故填 living。 50．are spending 考查主谓一致及时态。people 作主语，谓语动词用复数形式；全文用的 现在时态。故填 are spending。
51． 【小题 1】It→As 【小题 2】a →an 【小题 3】 home 前加 at 【小题 4】got→get 【小题 5】去掉 attend 后的 to. 【小题 6】Beside→besides 【小题 7】great→greatly 【小题 8】So→ But 【小题 9】destroying→destroyed 【小题 10】website→websites 【解析】 试题分析：考查动词名词等的掌握情况 【小题 1】It→As 考查固定搭配。As is konwn 是固定搭配，所以改成 as。 【小题 2】a →an 考查冠词。important 是元音音素开头，所以冠词用 an。 【小题 3】home 前加 at 考查固定搭配。At home and abroad 是固定搭配，意思是国内外， 所以填 at。 【小题 4】got→get 考查动词。情态动词 can 后面加动词原形，所以用 get。 【小题 5】去掉 attend 后的 to 考查动词。attend 做及物动词意思是出席，参加，所以不 加 to。 【小题 6】Beside→besides 考查副词。besides 用在句首是固定用法，所以用 besides。 【小题 7】great→greatly 考查副词。修饰动词 improved 用副词，所以用 greatly。 【小题 8】So→ But 考查连词。这里是转折关系，所以用 but。 【小题 9】destroying→destroyed 考查被动语态。句意是我们的生活将会被破坏，所以用 destroyed。 【小题 10】website→websites 考查名词复数。website 是可数名词，所以用复数形式，所 以用 websites。 考点：考查短文改错 52． Dear Tom, Thank you very much for your kind help when I stayed in America . With your help , my English has improved a lot and my teachers and friends are surprised at my fluent English. How is Mr. Smith ? I want to know something about his life. I tried to get in touch with him ,but unfortunately I don’t have his address and can’t connect with him .Do you have his email address or his telephone number? The spring festival is coming . It is an important traditional festival for Chinese , when all the family members get together . It is like Christmas in the western countries .Would you like to come to feel the Chinese culture ? I am sure you will live happily here and learn a lot of funny things . Besides, I can also show you around some places of interest. Best wishes ! I am looking forward to your reply . Yours , Li hua
【解析】 试题分析：本篇书面表达是要求写一封信，写作时注意以下几点：1、仔细阅读有关提示， 弄清试题提供的所有信息，明确有哪些要点。2、仔细研读题目所给信息，不要误解信息， 也不要漏掉要点，明确自己是以哪个身份来写这封信。3、根据要表达的内容确定句子的时 态、语态。 4.注意使用高级词汇和句式，以增加文章的亮点。 【亮点说明】 本文结构紧凑， 层次分明， 而且使用了多种句式和结构， 符合书信口吻和语气。 词汇短语丰富，如 get in touch with him 和他联系 show you around some places of interest 带你参观名胜古迹。有高级句式，如 It is an important traditional festival for Chinese , when all the family members get together . When 引导非限制性定语从 句，结尾的 Best wishes ! I am looking forward to your reply 符合书信体的一般问候 性结语。 考点：考查书信体作文