湖北省枣阳市第二中学高二年级 2015-2016 学年度下学期期中考试英 语试题
时间：120 分钟 分值 150 分 第一部分：听力（共两节，满分 30 分） 做题时，先将答案标在试卷上。录音内容结束后，你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上。 第一节（共 5 小题；每小题 1.5 分，满分 7.5 分） 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳 选项，并标在试卷的相应位置。听完每段对话后，你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅 读下一小题。每段对话仅读一遍。 例：How much is the shirt? A. ? 19.15． 答案：B 1. How will the woman travel to London? A. By car. B. By bus. C. By train. 2. What do we know about the man? A. He wants to eat at a restaurant. B. He has already had lunch. C. He prefers sandwiches. 3. Who is Robert angry with actually? A. Mary. A. Summer is coming. B. He w ants to have a change in dress style. C. He’s going to travel somewhere. 5. What does the man want? A. A rest. B. A coffee. C. A breakfast. B. Himself. C. His sister. 4. Why is the man going to buy some clothes? B. ? 9.15． C. ? 9.18．
第二节（共 15 小题；每小题 1.5 分，满分 22.5 分） 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选 项中选出最佳选项，并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前，你将有时间阅读各个小 题，每小题 5 秒钟；听完后，各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第 6 段材料，回答第 6、7 题。 6. For what reason does Professor Johnson talk to Sophie? A. She has wasted her money. B. She has decided to drop out. C. She has been absent recently. 7. What was Sophie mistaken about? A. The time for Monday’s class. B. The date of the exam. C. Professor Johnson’s suggestion. 听第 7 段材料，回答第 8、9 题。 8. What does the girl want to do? A. See a movie. A. In the park. B. Meet her mother. B. Along the beach. C. Attend a meeting. C. On the square. 9. Where will they probably have a walk?
听第 8 段材料，回答第 10 至 12 题。 10. What does the male speaker do? A. He is a policeman. B. He is a salesman. 11. What did the older man look like? A. Thin and average height. B. Tall and dark-colored. C. Tall and very thin. 12. What did the younger man wear? A. A brown shirt. B. A dark jacket. C. A black hat. C. He is a newsman.
听第 9 段材料，回答第 13 至 16 题。 13. Where does the woman work? A. In a restaurant. A. Roa st beef. B. In a supermarket. B. Green salad. C. In a food company. C. Chicken soup. 14. What will the man probably order? 15. What will the speakers do the next day? A. Confirm the reservation. B. Prepare lots of dishes. C. Improve the service. 16. What is the get-together for? A. Promoting environmental awareness.
B. Tasting the special food in the restaurant. C. Celebrating the birthday of the company. 听第 10 段材料，回答第 17 至 20 题。 17. What is the purpose of practicing a speech loudly? A. To focus on the material. B. To memorize the speech. C . To give the speech smoothly. 18. What if a speaker makes mistakes at the beginning? A. It is unlikely for him to finish the speech in time. B. He might not be able to continue easily. C. The audience may lose confidence in him. 19. How should a speaker make eye contacts with the audience? A. By looking at a direction at a time. B. By looking at a particular person at one time. C. By looking at the audience all the time. 20. What should a speaker avoid whi le giving a speech? A. Having more attention on the audience. B. Reading the speech to the audience. C. Raising the voice and using facial expressions. 第二部分：笔试部分 第一部分 阅读理解 第一节、 完形填空（共 20 小题；每小题 1.5 分，满分 30 分） 阅读下面短文，从短文后所给的四个选项 A、B、C、D 中,选出可以填人空白处的最佳答案， 并在答题卡上将该项涂黑。 That holiday morning I didn’t have to attend school. Usually， on holidays， Mother ________me to sleep in．And I would certainly take full advantage of it．On this particular morning，________，I felt like getting up early． I stood by my window overlooking the________having nothing better to do．But as it turned out，I was soon to learn about something ________in life． As I watched several people go by，get into their cars and go off，I________an old man on a bicycle with a bucket on its________and a basket of rags and bottles on its back-carriage ． He ________from one car to another ， washing and cleaning them．From the water on the ground，it seemed that he had already ________washing and cleaning about a dozen or more cars．He must have begun to work quite early in the morning． Several thoughts ________my mind as I watched him work．He wash’t well-dressed. He had on a pair of shorts and a(n) ________ T-shirt．The bicycle he rode was not by any means the kind modern ________ would want to be seen riding on．But he seemed ________ with life． There he was， working hard at his small business， ________at passers by and stopping to chat now and then ________ elderly men and women on their way to the market nearby．
There was a noticeable touch of ________ in the way he seemed to be doing things ________the windscreen(挡风玻璃)， then standing back to admire it；scrubbing( 擦 净)the wheels and ________， standing back to see what they look like after the scrub. It was a ________ to learn，I felt．At no age need one have to beg for a________ if one has good health and is willing to work hard．For a while I felt ________ of myself．Young as I am just sixteen，and there was this old man who must have been usefully engaged perhaps before the sun appeared above the horizon． 1．A．allows B．forces C．causes D．forbids 2．A．otherwise B．however C．therefore D．besides 3．A．bus stop B．parking lot C．school D．market 4．A．useful B．surprising C．awful D．interesting 5．A．called B．recognized C．noticed D．assisted 6．A．handle B．back C．wheel D．seat 7．A．searched B．1eft C．wandered D．moved 8．A．stopped B．finished C．intended D．started 9．A．disturbed B．slipped C．crossed D．inspired 10．A．simple B．shiny C．attractive D．expensive 11．A．repairmen B．cyclists C．drivers D．businessmen 12．A．content B．busy C．careful D．bored 13．A．1aughing B．1ooking C．waving D．pointing 14．A．about B．for C．1ike D．with 15．A．worry B．pride C．sympathy D．respect 16．A．fixing B．cleaning C．replacing D．covering 17．A．still B．again C．yet D．soon 18．A．1esson B．subject C．skill D．fact 19．A．business B．success C．1iving D．right 20．A．ashamed B．doubtful C．fearful D．tired 第二节 阅读理解（共 15 小题；每小题 2 分，满分 30 分） 阅读下列短文 ，从每题所给的四个选项 （A 、B 、C 和 D ）中选出最佳选项 ，并在 答题卡上将该项涂黑。 A Most episodes（情况）of absent- mindedness- forgetting where you left something or wondering why you just entered a room-are caused by a simple lack of attention, says Schacter．"You're supposed to remember something, but you haven't encoded （译 成密码）it deeply." Encoding, Schacter explains, is a special way of paying attention to an event that has a major impact（影响）on recalling it later．Failure to encode properly can create annoying situations．If you put your mobile phone in a pocket, for example, and don't pay attention to what you did because you're involved in a conversation, you'll probably forget that the phone is in the jacket now hanging in your wardrobe （衣柜） ．"Your memory itself isn't failing you,"says Schacter."Rather, you didn't give your memory system the information it needed." Lack of interest can also lead to absent-mindedness."A man who can recite sports
statistics from 30 years ago,"says Zelinski,"may not remember to drop a letter in the mail box."Women have slightly better memories than men, possibly because they pay more attention to their environment, and memory depends on just that． "Visual cues can help prevent absent -mindedness" ,says Schacter."But be sure the cue is clear and available,"he cautions．If you want to remember to take a medication （药物）with lunch, put the pill bottle on the kitchen table-don't leave it in the medicine chest and write yourself a note that you keep in a pocket． Another common episode of absent-mindedness: walking into a room and wondering why you're there．Most likely, you were thinking about something else．"Everyone does this from time to time,"says Zelinski．The best thing to do is to return to where you were before entering the room, and you'll likely remember． 21．We can learn from the passage that encoding ________． A．slows down the process of losing our memories B．helps us understand our memory system better C．gets us to recall something from our memories D．helps us to find out the mobile phone in the pocket 22．Why do women have better memories than men? A．They seldom use their mobile phones． B．They are more nervous about the environment． C．They are more interested in what's happening around them． D．They usually take some special medicine to improve memories． 23．The sentence underlined in Paragraph 4 means that ___________． A．a note in the pocket will easily get lost B．putting something in sight can be a good reminder C．taking medicine can get rid of absent-mindedness D．people of absent-mindedness must take medicine with them 24．What is the passage mainly about? A．The causes of absent-mindedness． B．The environment and memory． C．A way of encoding and recalling． D．The process of gradual memory loss． Ever since Grumpy Cat first appeared online, the Internet can’t get enough of her．But attention is not the only thing that this cat is getting．Her fortune is estimated at $ 100 million, more than many famous actors and musicians earn． So how did it all start? Grumpy Cat’s owner Tabatha Bundesen was working as a waitress when her brother Bryan decided to take a photo of her funny-looking cat and post it on Reddit, the social-news site．In a matter of hours, she became a sensation(轰动)． It got 1 million views on Imgur in 48 hours． Grumpy Cat’s real name is Tardar Sauce and she actually has a condition called dwarfism, which makes her constantly frowning．But that unique frown turned out to be worth millions of dollars． Tabatha, who lives in Arizona in US, isn’t complaining．She still remembers that
September 22, 2012, when her life turned upside down． Since her cat became a worldwide phenomenon, she was able to quit her job and devote her life to managing her cat’s modeling career．Sounds unbelievable, but it’s true．She says that her only job now is to book Tardar’s photo shoots, commercials(商 业广告), and other appearances． What are the other benefits of owning a million-dollar cat? Apart from not having to work, Tabatha can travel all the time．She has time and money to visit her family more often and enjoy her life．She never could have imagined just how huge her cat would become, but she always knew Tardar was very special．And she is glad to see her cat bringing joy to so many people around the world． As for the millions of dollars Grumpy has earned, they come from all the products, commercials and a best-selling book．She even has her own movie—Grumpy Cat’s Worst Christmas Ever． 25．What does the underlined part “the Internet can’t get enough of her’ mean? A．The Internet can’t stand her any more． B．The Internet can’t pay more attention to her． C．People don’t focus on her any longer on the Internet． D．The Internet can’t find enough information about her． 26．What made Grumpy Cat become famous? A．Her unusual appearance． B．Her bad temper． C．Her short and fat body． D．Her unique fur． 27．About Tabatha Bundesen, we know that____________． A．she now works as a waitress． B．she feels very tired of her famous cat． C．she only manages her cat’s modeling career． D．she is too busy to go home to visit her parents 28．The general idea of the last paragraph is_____________． A．how the cat can become so famous． B．how the cat can make so much money． C．what the film about the cat is named D．how the cat’s owner spend so much money One of the latest trends（趋势） in American Childcare is Chinese au pairs. Au Pair in Stamford, Conn, for example, has got increasing numbers of request for Chinese au pairs from aero to around 4, 000 since 2004. And that’s true all across the country. “I thought it would be useful for him to learn Chinese at an early age” Joseph Stocke, the managing director of a company, says of his 2-year old son. “I would at least like to give him the chance to use the language in the future, ” After only six months of being cared by 25-year-old woman from China, the boy can already understand basic Chinese daily expressions, his dad says. Li Drake, a Chinese native raising two children in Minnesota with an American husband, had another reason for looking for an au pair from China. She didn’t want
her children to miss out on their roots. ” Because I am Chinese, my husband and I wanted the children to keep exposed to(接触) the language and culture. ” she says. “Staying with a native speaker is better for children than simply sitting in a classroom, ” says Suzanne Flynn, a professor in language education of Children. ”But parents must understand that just one year with au pair is unlikely to produce wonders. Complete mastery demands continued learning until the age of 10 or 12. ” The popularity if au pairs from China has been strengthened by the increasing numbers of American parents who want their children who want their children to learn Chinese. It is expected that American demand for au pairs will continue to rise in the next few years. 29．What does the term” au pair” in the text mean? A. A mother raising her children on her own B. A child learning a foreign language at hom e C. A professor in language education of children D. A young foreign woman taking care of children. 30． Li Drake has her children study Chinese because she wants them ______. A. to live in China some day B. to speak the language at home C. to catch up with other children D. to learn about the Chinese culture 31．What can we infer from the text? A. Learning Chinese is becoming popular In America B. Educated woman do better in looking after children C. Chinese au pairs need to improve their English Skills. D. Children can learn a foreign language well in six months. Five Things You Should Know About Adult Asthma (哮喘) About 44 million people in Asia Pacific suffer from asthma. The numbers are on the rise especially in China and India where there is rapid industrialization and urbanization. Dr Mariko Koh, Director of the Pulmonary Function Laboratory and Asthma Programme at Singapore General Hospital, tells us more about adult asthma: 1. Chronic inflammation (炎症) of the airways When the airways are inflamed, mucus ( 粘液 ) forms, blocking airflow, causing breathlessness, wheezing (喘息) and tightness in the chest. 2. Common triggers Exposure to allergens (过敏原) such as mites, cockroaches, pets and pollen can trigger asthma. Tobacco smoke, respiratory infections, exercise and some medications like aspirin and beta blockers are also possible triggers. Effective treatment Asthma can be controlled with medication. The main treatment of asthma is inhaled ( 吸入 ) corticosteroids to reduce inflammation and block of the airways. Reliever medications may be used to treat acute symptoms. Take note: it is not too late to take medication after an asthma attack. 4. Take medication daily To ensure good control over asthma, medication must be taken daily on a lo ng term
basis to prevent attacks. Also, go to your doctor for regular checkups. 5. Quality of life Asthma sufferers can lead normal active lives as long as the symptoms are well controlled. Taking medication as directed and avoiding triggers can make a big difference to the quality of life. 32． All of the following are possible factors causing asthma except _________. A. aspirin B. pollen C. polluted air D. tobacco 33．What can be inferred from the passage? A. There is no possible cure for allergic asthma. B. Asthma is caused by acute inflammation of the airways. C. China and India have the largest number of asthma sufferers in the world. D. Regular checkups and exercise can ensure you a life free from asthma symptoms. 34．The author would most likely to agree that __________. A. asthma sufferers can lead a normal life as ordinary people B. daily intake of medication in the long run is helpful in controlling asthma C. rapid industrialization and urbanization are the leading causes of asthma D. once asthma attacks, it is too late to take medication 35．What is the purpose of this passage? A. To explain the cause of asthma B. To stress the importance of keeping away from asthma C. To confirm a successful research about asthma D. To inform readers several aspects about asthma
第三节、 （共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分） 。 根据短文内容，从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余 选项 With the summer holiday just around the corner, it seems like everybody is busy planning their vacations. Here are some tips that can help you enjoy your holiday without emptying your pocket: Travel off-season Go to your desired destination while the demand is low and take advantage of huge discounts. During the peak season, the hotel and flight prices increase quickly, and you’ll likely spend more of your vacation time standing in line due to the rush of tourists. 36． 37． . Websites can help you find discount hotel rooms. Look for places that do not charge extra for children if they use the existing bedding. Stay with the locals. If you and your family are going to stay for a longer period, renting a small apartment is a good choice. Eat like a local Why eat at big chain restaurants when you can experience something new? 38． During your family trip, try new food where the locals eat. This will not just
save money, but also provide you with a new and different experience. For smaller meals and snacks, avoid restaurants and try street food or other takeout. Don’t hesitate to bargain Tourist- heavy places are known for overcharging for just about everything. Clothes, travel goodies, souvenirs, etc. are very expensive at these places. 39． Bargain hard to get the best price. Choose local transportation 40． Instead, take buses, railways or subways, which are always cheaper. If you are planning to stay for a while, you can consider renting a car. Hiring a car is much easier than carrying your bags everywhere if you are moving around a lot. A. Save on hotels. B. Surf the Internet while traveling. C. Therefore, avoid buying anything there. D. So it’s best to find out when the off-season starts. E. Planning your meals is another way to reduce your travel costs. F. For this reason, you shouldn’t feel ashamed to ask for bargains. G .As a tourist, avoid taking taxis whenever possible, since they are expensive.
第四节 语法填空（共 10 小题；每小题 1.5 分，满分 15 分） 阅读下面材料，在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式. In order to know a foreign language thoroughly, four things are necessary. Firstly, we must understand the language when we hear 41． spoken. Secondly, we must be able to speak it ourselves correctly with confidence and without hesitation. 42． , we must be able to read the language, and fourthly, we must be able to write it. We must be able to make sentences that are grammatically correct. There is no easy way to success 43． language learning. 44． good memory is a great help, but it is not enough only 45． (memorize) rules from a grammar book. It is not much use learning by heart long lists of words and 46． meanings, studying the dictionary and so on. We must learn by using the language. 47． we are satisfied with only a few rules we have memorized, we are not really learning the language. “Learn through use” is a good piece of 48． (advise) for those 49． are studying a new language. Practice is important. We must practice speaking and 50． (write) the language whe never we can. 第三部分 写作（共两节；满分 35 分） 第一节短文改错（共 10 小题；每小题 1 分，满分 10 分） 短文中共有 10 处语言错误，每句话最多两处错误。错误涉及一个单词的增加、删除或修 改。 增加：在此处加一个漏字符号(∧)，并在其下面写出增加的词; 删除：把多余的词用斜线(＼)划掉; 修改：在错的词下划一横线，并在其下面写出修改后的词。 注意：1. 每处错误及其修改均仅限一词； 2. 只允许修改 10 处，多者（从十一处起）不计分。
Everyone has a dream. We are on the way to achieve it whether the way is smooth or toughly. As senior 3 student, I have the same dream as my classmates that I can be admitted to an ideal un iversity. In the past three years, I have done everything I can to equip myself with that I have learnt from my teachers. Not only have I enjoyed the pleasure of study but also I have got closer to my dream. Anxious and pressure did discourage from me at times. Besides, with the encouragement of my teachers and classmates, I think I’ll make it. I’m sure that there has still a long way to go to achieve my dream. No matter how challenged it is, I’ll make it come true. As the proverb said,” Where there’s a will, there’s a way.” 笫二节 书面表达（满分 25 分） 52． 书面表达 假如你是高三学生李华，期末获评年级“进步之星”。你校英语俱乐部邀请你做一个励 志的英语演讲。请写一篇标题为：“Time And Tide Wait For No Man” (机不可失，时不再 来)的演讲词，内容须包括: 1.你对该格言的理解感悟; 2.体现该格言含义的个人经历; 3.表达对其他同学的希望。 注意： 1. 词数 100 字左右； 2. 可以适当增加细节，以使行文连贯； 3. 演讲稿开头和结尾已为你写好，不计入总词数; 4. 参考词汇：进步之星：“Star of Progress” Dear fellow students, It's my great honor to be invited here to give a speech. The topic of my speech today is “Time and tide wait for no man”. ____________________________________________________________________________ ____ _________________________________________________ ___________________________ ____ ____________________________________________________________________________ ____ That’s all.Thank you!
- 10 -
高二英语期中考试答案 第一部分：听力（每小题 1.5 分，满分 30 分） 1~5. C A B C A 6~10. CBAB A 11~15. C BABA 16~20. CC BAB 第二部分：笔试 1．A 2．B 3．B 4．A 5．C 6．A 7．D 8．B 9．C 10．A 11．B 12．A 13．C 14．D 15．B 16．B 17．B 18．A 19．C 20．A 【解析】 试题分析： 一个假日的早上，作者偶然早起，发现了对自己的人生有益的事——一个衣 着朴素，骑着一辆不入时的自行车的老者，在自食其力，而且对自己所做的事情非常自豪。 这一刻，作者感觉很羞愧，因为他自己还没有认识到过生活的真谛。 1．A 考查动词辨析。 A．allows 允许；B．forces 强迫；C．causes 引起；D．forbids 禁止。由 on holidays 以及后问题到的我会充分利用这个假日可知，母亲会允许(allow)我睡 懒觉。故选 A。 2．B 考查副词辨析。考查连词。A．otherwise 否则； B．however 然而；C．therefore 因此；D．besides 另外。由前文“睡懒觉”以及本句“在这个特别的早上，我想早起些”可 知前后为转折关系。故选 B 3． B 考查名词。 A． bus stop 停车站； B． parking lot 停车场； C． school 学校； D． Market 市场。由下一段第一句 As I watched several people go by, get into their cars and go off?可知，作者应该是观望下面的停车场，故选 B。 4．A 考查形容词辨析。A．useful 有用的；B．surprising 吃惊的；C．awful 可怕的； 极坏的 D．Interesting 有趣的。 由最后一段作者得出的感悟可知，作者应该是了解了一些 有用的(useful)东西，故选 A。 5．C 考查动词辨析。A． called 叫；B．recognized 辨认；C．noticed 注意； D． assisted 协助。我往下看时，应该是注意到(noticed)一个老人，故选 C。 6．A 考查名词辨析。A．handle 把手； B．back 后面；C．wheel 车轮；D．seat 座位。
- 11 -
由后文提到自行车后有一筐子布条和瓶子，那么桶应该是挂在自行车的把手 (handle)上，故 选 A。 7．D 根据语境考查动词辨析。A.searched 寻找；B.1eft 留下；C.wandered 想知道； D．moved 移动。由后文的 from one car to another 可知，他应该是从一辆车移动到(move) 另一辆车，故选 D。 8． B 考查动词辨析。 A． stopped 停止； B． finished 完成； C． intended 打算； D． started 开始。由 already 和 a dozen or more cars 可知，此处指他已经完成了(finish)了许多辆车， 故选 B。 9．C 考查动词辨析。 A．disturbed 打扰；B．slipped 滑倒；C．crossed 穿过，出现； D．Inspired 激励。当我看着他工作的时候，几种想法在我的脑子里交替(cross)出现，故选 C。 10．A 考查形容词辨析。 A．simple 简单的；B．shiny 发光的；C．attractive 吸引 人的；D．Expensive 贵的。由前一句中 he wasn’t well-dressed 可知，他穿着简单，故选 A。 11．B 考查上下文联系。A．repairmen 维修工；B．cyclists 骑车人；C．drivers 司 机；D．Businessmen 商人。 由本句中的 the bycycle 可知，现在的骑车人(cyclist)不想被 看到骑他那样的自行车，故选 B。 12． A 形容词辨析。 A． content 满意的； B． busy 忙碌的； C． careful 仔细的； D． Bored 无聊的。此句为上一句的转折句，再结合?working hard at his small business,?stopping to chat now and then?可推知他对自己的生活是感到满意的，故选 A。 13．C 上下文联系。A．1aughing 笑；B．1ooking 看；C．waving 招手；D．pointing 指 出。由后文的语境“她时不时停下来和附近去市场的老人交谈”可知他应该是向路人招手 (wave)，故选 C。 14．D 考查介词辨析。 表示“和某人交谈”用 chat with，故选 D。 15．B 考查动词辨析。A．worry 担心；B．pride 自豪；C．sympathy 同情；D．respect 尊重。由后文 standing back to admire it;? standing back to see what they look like after the scrub.可知他擦完后还会往后站，看车子擦完后的样子，可推知他应该是对自己 的工作感到自豪(pride)，故选 B。 16． B 上下文串联。 A． fixing 弥补； B． cleaning 清洗； C． replacing 代替； D． covering 覆盖。由第三段的 washing and cleaning them 可知，此处应该是擦洗(clean)挡风玻璃，故 选 B。 17．B 考查副词辨析。 A．still 依然；B．again 再；C．yet 已经；D．Soon 不久。 由前一句 then st anding back to admire it 可知，他再次(again)往后站欣赏车子，故选 B。 18．A 考查名词辨析。A．1esson 课；B．subject 主语；C．skill 技巧；D．Fact 事实。 由后一句 At no age need one have to beg for a? 可知，这是一条教训(lesson)，故选 A。 19．C 考查名词辨析。A．business 企业；B．success 成功；C．1iving 谋生；D．right 右。 乞讨是为了求生(living)，故选 C。 20．A 考查形容词辨析。A．ashamed 害羞的；B．d oubtful 怀疑的；C．fearful 害怕 的；D．tired 累的。由后一句 Young as I am，?可知，相比之下，作者感到惭愧(ashamed)， 故选 A。 21．C 22．C
- 12 -
23．B 24．A 【解析】 试题分析: 本文主要介绍了人们的健忘行为。人们的健忘主要是由于注意力的缺失，也 就是本应该记住的东西没有被“编码”进入大脑，或者说没有把信息适当地输入记忆系统造 成的。此外缺少兴趣也是导致注意力缺失的原因。在文中作者还提出了一些应对措施。 21．C 细节理解题。根据文章第二段 Encoding, Schacter explains, is a special way of paying attention to an event that has a major impact（影响）on recalling it later. 可知“编码”的作用是让人们能过后回忆起来，选 C。 22． C 细节理解题。文章第三段提到缺乏兴趣也会造成健忘的情况，根据 Women have slightly better memories than men, possibly because they pay more attention to their environment,可知答案选 C。 23．B 推理判断题。根据文章第四段"Visual cues can help prevent absent -mindedness" 可知“视觉提示物”可以帮助对付健忘问题，但是这些提示物要清晰可见，同时要伸手可及， 由此判断选 B。 24．A 主旨大意题。文章首段通过两个健忘的例子引出信息编码失败会导致健忘，然后在 下文又提出健忘的另一个原因：缺少兴趣，最后两段提出了对付健忘的建议。由此判断选 A。 考点：考查科学知识类短文阅读 25．B 26．A 27．C 28．B 【解析】本文主要介绍了网上著名的“不爽猫 Grumpy Cat”。 25．根据第一段中 But attention is not the only thing that this cat is getting．Her fortune is e 一句可知 Grumpy Cat 得到了关注，且 can’t ?enough．?为固定结构，意为： 在怎也不过分。而 B 选项为比较级在否定句中表最高级，故 B 选项正确。 26．根据第三段 her brother Bryan decided to take a photo of her funny-looki ng cat and post it on Reddit, the social-news site ． In a matter of hours, she became a sensation(轰动)一句可知 Grumpy Cat 出名是由于其独特的相貌，故答案选 A。 27．根据第七段 she was able to quit her job and devote her life to managing her cat’s modeling career 一句可知 Tabatha Bundesen 已经放弃自己的工作，专门管理 Grumpy Cat 的商业活动，故答案 C 正确。 28．最后一段主要是关于 Grumpy Cat 挣钱的方式，故答案 B 正确。 考点定位：考查主旨大意 考点：日常生活 29．D 30．D 31．A 【解析】 试题分析：本文告诉我们在美国现在有了一个新的趋势：为孩子找一个中国保姆。让孩 子接触到中文，了解中国文化。说明在美国学习中文越来越流行了。 29． 推理判断题。 。 根据 1,3,4 段 Au Pair in Stamford, for example, has got increasing
- 13 -
numbers of request for Chinese au pairs from aero to around 4,000 和 had another reason for looking for an au pair from China.以及“Staying with a native speaker is better for children than simply sitting in a classroom,”可知” au pair”是指来自中国的 照顾孩子的年轻女性，她们承担这教育孩子中文的任务。故 D 项正确。 30． 细节理解题。 根据第三段后 3 行 She didn’t want her children to miss out on their roots.” Because I am Chinese, my husband and I wanted the children to keep exposed to(接触) the language and culture.” she says.可知她是一个中国人，她和丈夫读希望 自己的孩子那个接触到中文并了解中文的文化。故 D 正确。 31 ．推理判断题。根据文章第一句 One of the latest trend （趋势） in American Childcare is Chinese au pairs. 和最后一段 The popularity if au pairs from china has been strengthened by the increasing numbers of American parents who want their children who want their children to learn Chinese. It is expected that American demand for au pairs will con tinue to rise in the next few years.可知美国人对于中文的学习 的兴趣越来越大，为孩子寻找一个会讲中文保姆已经成为了一个趋势。这些都说明学习中文 变得很流行了。故 A 正确。 考点：社科类阅读。 32．C 33．A 34．B 35．D 【解析】 试题分析：本文主要讲了亚太地区有大约了 4400 万的哮喘病，而且由于快速发展的工业 化和城镇化，中国和印度的哮喘患者的人数在增加。新加坡肺功能实验室和哮喘项目的主任 Mariko Koh,博士讲述了一些关于成人哮喘的知识。 32． 细节题。 由第三自然段 Exposure to allergens (过敏原) such as mites, cockroaches, pets and pollen can trigger asthma. Tobacco smoke, respiratory infections, exercise and some medications like aspirin and beta blockers are also possible triggers.意 思是：暴露在一些过敏原比如螨虫、蟑螂、宠物和花粉，都会引发哮喘。烟草烟雾、呼吸道 感染、 运动和一些药物如阿司匹林和 β 受体阻断剂也可能触发。 故污染的空气不会引发哮喘。 故选 C。 33．推断题。由第四自然段 Asthma can be controlled with medication 意思是：哮喘 可以用药物来控制。可知敏感性哮喘是没有办法治愈的。故选 A。 34．细节题。由第五自然段 To ensure good control over asthma, medication must be taken daily on a long term basis to prevent attacks.意思是：为了确保良好地控制哮 喘，必须长期坚持日常服药，来预防哮喘突发。故选 B。 35．主旨推断题。本文主要讲了目前哮喘病在亚太地区多发，尤其目前中国和印度的哮 喘患者人数增加，以及引发哮喘病的病因、病原体，还有使用药物对哮喘病进行控制，最后 提出坚持日常服药来保持患者的生活质量。故选 D。 考点：考查说明文阅读。 36．D 37．A 38．E
- 14 -
39．F 40．G 【解析】 试题分析: 36．D 考查对上下文语境的理解。空前的意思是:在旅游旺季，宾馆和航班的价格迅速增 加，而且由于游客很多，你可能要花更多的时间排队 。这里选 D（因此，最好找到旅游淡季 开始。 ）与上下文一致。 37．A 考查对上下文语境的理解。整个下面一段都在关于怎样节省住宿开支给建议。所以 这里选 A（节省宾馆开支。 ）与上下文一致。 38．E 考查对上下文语境的理解。空后的意思是：在你的家庭旅行期间，尝试当地人所 吃的新鲜食物。那不仅省钱还能提供给你新的不同的体验。所以这里选 E（ 计划膳食是另一 个节省旅行开支的方法。 ）与上下文一致。 39．F 考查对上下文语境的理解。 空前的意思是：众所周知，旅游重地对所有东西都过 度要价。衣服，旅行用具及纪念册等等在这些地方都特别贵。空后的意思：尽量还价以得到 最好的价格。所以这里选 F（因为这个原因，讨价还价不要害羞。 ）与上下文一致。 40．G 考查对上下文语境的理解。空后的意思是：相反的，做公交车，地铁就会便宜很多。 所以这里选 G（作为旅游者，只要可以就不坐出租车，因为坐出租车很贵。 ）与上下文一致。 考点：考查七选五短文。 41．it 42．Thirdly 43．in 44．A 45．to memorize 46．their 47．If 48．advice 49．who 50．writing. 【解析】 试题分析：文章给我们讲述了想完全掌握一门外语需要做的四件事。 41．it.考查代词。此处指代 the language 是单数，指“听到它（语言）被说”，故填 it. 42．Thirdly.考查副词。根据上文的 Firstly, Secondly,和下文的 fourthly 等排列顺序 的词，可知此处填 Thirdly. 43．in.考查介词。 句意： 在语言学习方面要成功没有容易的方法。in 表示“在某方面”， 故填 in. 44．A.考查冠词。memory 在此是可数名词指“一种好的记性,记忆力”，故填 A. 45．to memorize.考查不定式。句中 it 是形式主语，不定式 to memorize 做真正主语， 故填 to memorize. 46．their.考查代词。此处指代 lists of words 是复数，指“它们的含义”用物主代词 their，故填 their. 47．If.考查连词。句意：如果我们仅满足于记住的几条规则，我们就没有真正地学语言。 此处表示条件关系，故用 If 引导条件状语从句。
- 15 -
48．advice.考查名词。此处由 a good piece of 修饰，后面用名词指“一条好的建议”， 故用 advise 的名词形式 advice. 49．who.考查关系代词。此处是定语从句，先行词是 those 指人，且在定语从句中做主 语，故用关系代词 who 引导。 50．writing.考查动词形式。动词 practice 后加动词的-ing 形式，此处和 speaking 并 列，故填 writing. 考点：考查学习方法类短文阅读。 It 作形式主语常见句型 动词不定式，动名词或主语从句作主语时，通常把它们放在谓语动词前，而用 it 作形式 主语，放到句首，常见句型有： 1. It + be + 形容词+主语从句，如： It is uncertain whether he can come to Jenny’s birthday party or not. 2. It + be + 名词词组 + 主语从句，这类名词有：a fact, a pity, a shame, an honor， a question 等，如： It’s a pity that you missed the exciting football match. It remains a question whether he will come or not. 3. It + be + 过去分词 + 主语从句，这类过去分词有：announced, believed, expected, hoped, decided, reported, said, shown 等， 如： It is reported that 16 people were killed in the earthquake. It is not decided who will give the operation to the patient. 4. It + 不及物动词(seem, appear, happen 等) + 主语从句, 这类不及物动词有： appear, happen, seem 等， 如： It seemed that he didn’t tell the truth. It happened that I was out when he called. 5. It + be + 形容词 + for sb.）+ 动词不定式 这类句型常用形容词 easy, difficult, hard, important, possible，wise 等作表语， 有时候为了强调不定式动作的执行者，常在不定式前加 for sb，如： It’s necessary for the young to master two foreign language. It is unwise to give the children whatever they want. 这类形容词有：easy, difficult, hard, important, possible，wise 等。比如第 65 小 题，句中 it 是形式主语，不定式 to memorize 做真正主语，故填 to memorize. 6. It + be + 形容词 + of sb. + 动词不定式，这类形容词常是表示心理品质 ,性格特 征的形容词，如：kind, nice stupid, clever, foolish, polite, impolite, silly, selfish, considerate 等。某人和这些形容词可以构成主系表结构。如： It’s very kind of you to help me with the work. =You are kind to help me. It seemed selfish of him not to share his dictionary with others. =He seemed selfish not to share his dictionary with others. 7. It + be +名词词组 + 动词不定式，如： It is not a good habit to stay up too late. 8. It + be + 名词或形容词 + 动名词，这类名词和形容词常常是：good, no good, no use, a waste of, useless, senseless 等，如： It’s a waste of time talking to her any more. It is no use arguing about the matter with him.
- 16 -
9. It + take ( sb. )+ 时间（金钱）+ 动词不定式，如： It took the workers almost three years to finish building the dam. It will take a whole day to get to the to p of the mountain on foot. 51． 【小题 1】achieve 改为 achieving 【小题 2】toughly 改为 tough 【小题 3】Senior 前加 a 【小题 4】that 改为 what 【小题 5】anxious 改为 anxiety 【小题 6】去掉 from 【小题 7】Besides 改为 However 【小题 8】has 改为 is 【小题 9】challenged 改为 challenging 【小题 10】said 改为 says 【解析】 【小题 1】achieve 改为 achieving；固定用法：be on the way to doing。这里的 to 是 介词，后面应该用动名词形式。故将 achieve 改为 achieving。 【小题 2】toughly 改为 tough；考查形容词修饰系动词。is 是系动词，应该用形容词来 修饰，toughly 是副词。故将 toughly 改为 tough。 【小题 3】Senior 前加 a；考查冠词。student 是可数名词。故在 Senior 前加 a。 【小题 4】把 equip myself with 后的 that 改为 what；考查宾语从句。with 是介词， 后面应该接宾语，that 不能引导宾语从句。故把 equip myself with 后的 that 改为 what。 【小题 5】anxious 改为 anxiety；这一句的主语是 anxious and pressure，但是 anxious 是形容词，不能做主语，故将 anxious 改为 anxiety。 【小题 6】 去掉 from； 固定用法。 discourage 是及物动词， 后面直接接名词。 故去掉 from。 【小题 7】Besides 改为 However；前一句句意;紧张和压力有时候确实会让我泄气。后一 句句意：在老师和同学的鼓励下，我认为我可以成功。两句没有明显的并列关系，而是转折 的关系，故将 Besides 改为 However。 【小题 8】has 改为 is；固定句型：there be 句型。故将 has 改为 is。 【小题 9】challenged 改为 challenging；考查 challenge 的形容词词意。challenged 受到挑战的；challenging 具有挑战性的。而文中句意，根据上下文，应该是无论它有多具有 挑战力?故将 challenged 改为 challenging。 【小题 10】said 改为 says；常规用法。名言、谚语、俗语等是客观存在的，应该用一般 现在时来表达，故将 said 改为 says。 【名师点睛】 短文改错答题技巧 一、高考英语改错题的常见错误类型 1、谓语动词的时态和语态 2、句子结构和句子完整性 3、名词单复数及主谓一致问题 4、上下文语意和代词 5、介词 固定搭配 6、固定（习惯）用法 7、形容词和副词是否误用及其比较等级是否正确；
- 17 -
8、冠词。取舍与选择是否正确 9、连词和从句引导词 10、非谓语动词的形式是否正确 二、命题趋势 词法错误、句法错误和行文逻辑 1. 一致关系：包括主谓一致、时态一致、代词指代一致等。 2.平行结构：包括动词与动词相配，形容词与 形容词相配，分词与分词相配，不定式与 不定式相配等。常由并列连词或词组连接。如：and， or ， but，neither?nor?, as well as 等. 例如第 7 题，前一句句意;紧张和压力有时候确实会让我泄气。后一句句意：在老师和同 学的鼓励下，我认为我可以成功。两句没有明显的并列关系，而是转折的关系，故将 Besides 改为 However。 3. 非谓语动词的用法：如 to 的省略，过去分词与现在分词的误用等。 4．多余词或者缺词：常常是介词、副词等的多余或缺少。 例如第 3 题，student 是可数名词，但是在文章中既没有用复数形式，也没有冠词，因此 可以知道这里缺冠词。故在 Senior 前加 a。 5．词性的混用。 6．行文逻辑判断等 三、注意事项： （一）改前通读全文, 切忌拿来就改，这一步很关键。这一步的目标是了解短文的中心 意思，把握全篇的时态、人称及行文逻辑。记叙文强调时间、地点、人物和事件四要素，在 通读全文理解全文的同时把一些比较容易的或是明显的错误先改好 （二）分句阅读，逐行找错。在纠错时要仔细地读懂每一个句子，这时就要对文中的词 法、句法和语篇（详见考 查要点）角度着重分析和特别注意。把涉及 到以上错误类型的词 多斟酌一下。 （三）做将答案放回原文,再重读全文。其目的主要是查看有无不符合逻辑,语句不通畅, 不符合英语习惯的问题。 考点：考查短文改错 52． one possible version Dear fellow students, It's my great honor to be invited here to give a speech. The topic of my speech today is “Time and tide wait for no man”. In my understanding, the proverb means that if we allow the invaluable time to waste, it never comes back to you. As a Senior Three student, time is limited for study, so none can afford to waste time. I still remember I slipped away the golden time in playing two years ago, as a consequence of which I fell far behind others. Realizing that opportunity seldom knocks twice, I seized every moment to study. Gradually I made great progress and was awarded the honorable title of “Star of Progress”. Dear fellows, with Gaokao drawing near, we should not be content with what we have done. Value your time from now on and it will bring you benefits. That’s all.Thank you! 【解析】
- 18 -
试题分析：本篇书面表达属于提纲作文，根据提示写一篇演讲稿。写作时注意以下几点： 1、仔细阅读有关提示，弄清试题提供的所有信息，明确要点就是主要内容。 2、提纲是文章 的总体框架，要在提纲的范围内进行分析、构思和想象，按照一定逻辑关系来写。本文写作 时可以按照提示的三个方面（1.你对该格言的理解感悟;2.体现该格言含义的个人经历;3.表 达对其他同学的希望。 ）的内容进行介绍。3、根据要表达的内容确定句子的时态、语态；就 本文而言应该主要用一般现在和过去时，人称为第一人称。4.注意使用高级词汇和句式，以 增加文章的亮点。 【亮点说明】本文结构紧凑，层次分明，而且使用了多种句式和结构。比如 Realizing that?，which 引导的宾语从句，复合结构 with Gaokao drawing near。此外还有短语 afford to、made great progress 和 be content with 等的使用。连词 as，and，so 使文章内容更 具有层次感，也使语言更加连贯。 考点：考查提纲作文。
- 19 -