【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第三组

第三组
(建议用时:30 分钟) Ⅰ.阅读理解 A

(2015·河南六市第一次联考)President Abraham Lincoln led the Union of northern states in four years of civil war against the southern Confederacy. But he did not live to see the end of the war. He did not live to see the nation re?united. He was assassinated in April of 1865. Almost immediately, officials began planning details of the president’s funeral. They asked Mrs. Lincoln where she wanted her husband buried. At first, she said Chicago. That was where the Lincolns were going to live after they left the White House. Then she said the Capitol building in Washington. A tomb had been built there for America’s first President, George Washington. But it had never been used. Finally, she remembered a country cemetery they had visited.At the time, her husband had said, “When I am gone, lay my remains in some quiet place like this.” So Mrs. Lincoln decided that the president’s final resting place would be in the quiet, beautiful Oak Ridge Cemetery outside their home town of Springfield, Illinois. For several days after Lincoln’s assassination, his body lay in the East Room of the White House. The room was open to the public all day. Next, the body was taken to the Capitol building. Again, the public could come to say goodbye. Then the body was put on a special train for the trip back to Illinois. Four years earlier, President?elect Lincoln had traveled by train from Illinois to Washington.He stopped to make speeches in cities along the way. Now, on this sad return trip, the train stopped at those same cities: Baltimore, Philadelphia, New York, Cleveland, Indianapolis and Chicago. 1.Which of the following is the suggested place for Lincoln’s burial? A.Indianapolis. B.Baltimore. C.Cleveland. D.Chicago. 2.Mrs. Lincoln selected Oak Ridge Cemetery as Lincoln’s final resting place because ________. A.the Lincolns were going to live there B.a tomb had been built there for America’s presidents C.it’s quiet there and Lincoln decided to be buried there D.it meets Lincoln’s requirement about final resting place 3.Which of the following events happened first? A.President Lincoln was assassinated.

1

B.President Lincoln had traveled by train to New York. C.George Washington’s tomb was built. D.Lincoln was sent back to Illinois. 4.What’s the best title of the passage? A.After Lincoln’s Murder B.Oak Ridge Cemetery C.The Capitol Building D.Lincoln’s Life B (2015·江西九校联考)Sleeping in a room with too much light has been linked to an increased risk of piling on the pounds, a study shows. A team at the Institute of Cancer Research in London found women had larger waistlines if their bedroom was “light enough to see across” at night. However, they caution there is not enough evidence to advise people to buy thicker curtains or turn off lights. The women were asked to rate the amount of light in their bedrooms at night as: Light enough to read. Light enough to see across the room, but not read. Light enough to see your hand in front of you, but not across the room. Too dark to see your hand or you wear a mask. Prof.Anthony Swerdlow told the BBC:“In this very large group of people there is an association between reported light exposure at night and overweight and obesity. But there is not sufficient evidence to know if making your room darker would make any difference to your weight. There might be other explanations for the association, but the findings are intriguing enough to guarantee further scientific investigation.” The light is disrupting the body clock, which stems from our evolutionary past when we were active when it was light in the day and resting when it was dark at night. Light alters mood,physical strength and even the way we process food in a 24?hour cycle. Artificial light is known to disrupt the body clock by delaying the production of the sleep hormone melatonin. Prof.Derk?Jan Dijk said there would be no harm in trying to make bedrooms darker. He told the BBC:“People in general are not aware of the light present in their bedroom. I think people should assess their bedroom and see how easy it would be to make it darker.” Street lights, some alarm clocks and standby lights on electrical equipment such as televisions could light a room, he said.“Overall this study points to the importance of darkness, ” he concluded. 5.The passage mainly tells us ________. A.bright bedrooms link to obesity B.dark bedrooms link to obesity C.people should turn off lights D.people should buy thicker curtains 6.What does the underlined word “disrupting” in Paragraph 4 mean? A.Stopping. B.Disturbing. C.Improving. D.Recovering. 7.What might Paragraph 4 be used for?

2

A.One possible explanation on disrupting body clock. B.One possible explanation on disrupting mood. C.One possible explanation on disrupting physical strength. D.One possible explanation on artificial light. 8.What’s Prof.Derk?Jan Dijk’s attitude towards the dark room? A.Unclear. B.Doubtful. C.Negative. D.Favorable. Ⅱ.完形填空 “Paul must have been trying to carry his waste paper to garbage can and dropped a few pieces.” I __1__, picking them up.__2__ later I found more pieces. No quiet sighing this time.I __3__, “Who is throwing garbage?” No answer. Instead, I saw more bits of paper silently floating __4__ from upstairs. Looking up, I saw my seven ?year?old son, Paul. “Stop making a mess.” “It’s not a mess. They’re __5__. ” “Sorry, what did you say?” I hadn’t heard him clearly. He didn’t answer me. Paul has autism(自闭症) and __6__ answers a question, especially when he’s __7__ attentively on something else. He ran down the stairs. “Where are my other butterflies?” he asked,__8__ around. Every time Paul __9__ five or more words together, my heart says a __10__ of thanks. But lately he seems to __11__ that the benefits of forming complete sentences when communicating are __12__ of the effort. Butterflies. Of course. I rushed to __13__ them from the garbage,__14__ them off and handed them to my young artist. “Want to see them __15__ again?” he asked with a shy smile.“Oh yes! They’re beautiful, ” I whispered. He ran back upstairs to float his __16__ down again.They really did look like beautiful butterflies. That day Paul __17__ me to look up at __18__ instead of down at garbage. How many other masterpieces do I miss because I’m too caught up in my __19__ to take time to appreciate what’s right in front of me? Life is not what happens to us. It’s __20__ we look at it. Now, I look up. 1.A.laughed B.sighed C.amazed D.shouted 2.A.Days B.Years C.Moments D.Weeks 3.A.called out B.turned up C.got in D.added to 4.A.up B.down C.away D.off 5.A.planes B.papers C.leaves D.butterflies 6.A.rarely B.frequently C.willingly D.eagerly 7.A.devoted B.depended C.focused D.addicted 8.A.showing B.looking

3

C.playing 9.A.spells C.pushes 10.A.sound C.report 11.A.refuse C.mind 12.A.worthy C.fond 13.A.hide C.rescue 14.A.tore C.cut 15.A.throw C.land 16.A.masterpieces C.inventions 17.A.reminded C.intended 18.A.mistakes C.beauty 19.A.amusement C.communication 20.A.when C.where

D.drawing B.puts D.accumulates B.remark D.prayer B.hear D.realize B.aware D.typical B.destroy D.remove B.dusted D.seized B.flow D.fly B.schoolwork D.imagination B.forced D.permitted B.weaknesses D.scenery B.housework D.homework B.whether D.how

第三组 Ⅰ.阅读理解 【解题导语】 本文是一篇记叙文。主要叙述了林肯被暗杀之后,他夫人为他选墓地及 办葬礼的相关事宜。 因他生前曾说过死后要将他葬在安静的地方, 于是他最终被安葬在了橡 树岭墓地。 1.解析:选 D。细节理解题。根据第二、三、四段可知,林肯夫人提议的林肯墓地所 在地分别为芝加哥、华盛顿和伊利诺斯州。故答案选 D。 2.解析:选 D。细节理解题。根据第四段第二句中的“When I am gone,lay my remains in some quiet place like this.”可知,因为林肯生前曾说过死后要将他葬在安静的地方, 而 Oak Ridge Cemetery 满足了他对安息之地的要求。故答案选 D。 3.解析:选 C。推理判断题。根据第三段第二句“A tomb had been built there for America’s first President,George Washington.”可知,华盛顿是美国第一任总统,因 此为华盛顿修建墓地是最先发生的事情,而其他三个选项都是关于林肯的。故答案选 C。 4.解析:选 A。标题归纳题。纵观全文可知,本文主要讲述了林肯被暗杀之后,他的 墓地被安排在何处的问题。A 项概括了文章主旨,适合做标题。故答案选 A。
4

【解题导语】 本文是一篇说明文。主要介绍了卧室里的亮度对人们健康的影响:过于 强烈的光线会影响人体的生物钟,影响人的情绪,还有可能使人肥胖。 5.解析:选 A。主旨大意题。第一段第一句点明了文章的主题,即有研究表明,在光 线太强的房间里睡觉可能会导致体重增加。故选 A 项。 6.解析:选 B。词义猜测题。根据第四段第一句中“The light is disrupting the body clock”和第二句可知,本段主要讲述的是光线会干扰生物钟,会改变情绪、体力、甚至人 体处理食物的方式,由此可推知,画线单词意为“干扰”,与 B 项 disturbing 意义接近。 故选 B 项。 7.解析:选 A。篇章结构题。根据第四段第一句“The light is disrupting the body clock...”及最后一句中的“Artificial light is known to disrupt the body clock” 可知,本段主要解释了光线会干扰人体生物钟的可能原因。故选 A 项。 8. 解析: 选 D。 观点态度题。 根据最后一段第一句中“there would be no harm in trying to make bedrooms darker”及最后一句可以看出,Derk?Jan Dijk 教授赞成将卧室的亮度 调暗。故选 D 项。 Ⅱ.完形填空 【解题导语】 本文是一篇夹叙夹议文。“我”七岁的儿子 Paul 患有自闭症,但是他 却把飘着的纸片看作是飞舞的蝴蝶,而“我”看到的只是地上的一堆垃圾。生活亦如此,不 是我们身上发生了什么,而是我们应该如何看待它。 1.解析:选 B。考查动词辨析。根据第一段第四句“No quiet sighing this time.” 可知,“我”叹了口气,把掉在地上的几张废纸捡了起来。B 项意为“叹气”,符合语境。 故 B 项正确。A 项意为“笑”;C 项意为“使惊奇”;D 项意为“大喊”,都与语境不符。 2.解析:选 C。考查名词辨析。根据语境可知,一开始只是几张废纸,于是“我”边 走边拾,过了一会儿发现了更多的废纸。由此可推知,时间应该很短。C 项意为“片刻”, 符合语境。故 C 项正确。A 项意为“数日”;B 项意为“数年”;D 项意为“数周”,都与 语境不符。 3.解析:选 A。考查动词短语辨析。根据语境可知,这一次“我”不再静静地叹息, 而是大声喊:“是谁在扔垃圾?”call out 意为“大声叫喊”,符合语境。故 A 项正确。 turn up 意为“出现”;get in 意为“进入”;add to 意为“添加到??”,都与语境不 符。 4.解析:选 B。考查副词辨析。根据本句中的“from upstairs”可知,纸是从楼上飘 下来的;又由倒数第二段倒数第二句“He ran back upstairs to float his ______ down again.”可知,空格处意为“向下”。故 B 项正确。A 项意为“向上”;C 项意为“离开”; D 项意为“切断,走开”,都与语境不符。 5 . 解 析 : 选 D 。 考 查 名 词 辨 析 。 根 据 第 三 段 第 四 句 中 的 “Where are my other butterflies?”可知,“我”的儿子认为这是蝴蝶。D 项意为“蝴蝶”,符合语境。故 D 项正确。A 项意为“飞机”;B 项意为“纸”;C 项意为“树叶”,都与语境不符。 6.解析:选 A。考查副词辨析。根据“Paul has autism(自闭症)”可知,儿子有自闭 症,他很少回答问题。A 项意为“很少”,符合语境。故 A 项正确。B 项意为“经常地”;C 项意为“愿意地”;D 项意为“渴望地”,都与语境不符。 7.解析:选 C。考查动词辨析。根据语境可知,儿子专注于飘落的纸片,不回答“我” 的问题。focus on 为固定搭配,意为“专注于??”,符合语境。故 C 项正确。devote 意 为“献身于,专注于”,与 to 连用;depend on 意为“依靠”;addict 意为“上瘾”,与 to 连用,都与语境不符。 8.解析:选 B。考查动词辨析。句意:他一边问一边四处看。look around 意为“四处 看,环顾四周”,符合句意。故 B 项正确。show around 意为“带领某人四处参观”;play around 意为“到处玩耍,鬼混”;draw around 意为“围拢,聚拢”,都与语境不符。 9.解析:选 B。考查动词辨析。根据上文可知,Paul 患有自闭症,很少说话,所以每 次当 Paul 把 5 个以上的词放在一起时,“我”就很激动。B 项意为“放”,符合语境。故 B 项正确。A 项意为“拼写”;C 项意为“推”;D 项意为“积累”,都与语境不符。 10.解析:选 D。考查名词辨析。根据语境可知,每当 Paul 多说话时,“我”就会因 感谢而祈祷。D 项意为“祈祷”,符合语境。故 D 项正确。A 项意为“声音”;B 项意为“评
5

论”;C 项意为“报告”,都与语境不符。 11.解析:选 D。考查动词辨析。根据本段第四句 Paul 的提问“Where are my other butterflies?”可推知,最近他似乎认识到了交流时说完整句子的好处。D 项意为“认识 到”,符合语境。故 D 项正确。A 项意为“拒绝”;B 项意为“听到”;C 项意为“介意”, 都与语境不符。 12.解析:选 A。考查形容词辨析。根据语境可知,Paul 最近认识到了交流时说完整句 子的好处,这种好处是值得努力的。A 项意为“值得的”,符合语境。故 A 项正确。B 项意 为“知道的,意识到的”;C 项意为“喜欢的”;D 项意为“典型的”,都与语境不符。 13.解析:选 C。考查动词辨析。根据段首的“Butterflies.”及本句中的“garbage” 表达的语境可知,“我”跑过去把这些蝴蝶从垃圾堆里救出来。C 项意为“拯救”,符合语 境。故 C 项正确。A 项意为“躲藏”;B 项意为“毁坏”;D 项意为“移动”,都与语境不 符。 14.解析:选 B。考查动词辨析。根据常识可知,垃圾堆里是很脏的,据此可以判断, 要除去上面的灰尘。B 项意为“除去灰尘”,符合语境。故 B 项正确。A 项意为“撕开”;C 项意为“切”;D 项意为“抓住”,都与语境不符。 15.解析:选 D。考查动词辨析。根据本段中的“He ran back upstairs to float his ______ down again.”可知,儿子拿到了“我”递给他的碎纸片,害羞地问我:“还想看它 们飞吗?”D 项意为“飞”,符合语境。故 D 项正确。A 项意为“扔”;B 项意为“流动”; C 项意为“着陆”,都与语境不符。 16.解析:选 A。考查名词辨析。根据“young artist”以及最后一段第二句中的“How many other masterpieces do I miss”可知,患有自闭症的儿子让这些碎纸片像蝴蝶那样 在空中飞舞,这是“艺术家”儿子的杰作。A 项意为“杰作”,符合语境。故 A 项正确。B 项意为“功课”;C 项意为“发明”;D 项意为“想象”,都与语境不符。 17.解析:选 A。考查动词辨析。句意:那一天,Paul 提醒了“我”要抬头看美的东西 而不是低头看垃圾。A 项意为“提醒”,符合语境。故 A 项正确。B 项意为“强迫”;C 项 意为“打算”;D 项意为“准许”,都与语境不符。 18.解析:选 C。考查名词辨析。根据本句中的“instead of down at garbage”可知, 空格处与该处形成对比,由此可推知,“我”抬起头看到了美。C 项意为“美丽”,符合语 境。故 C 项正确。A 项意为“错误”;B 项意为“弱点”;D 项意为“风景”,都与语境不 符。 19.解析:选 B。考查名词辨析。根据上文“我”拾起地上的废纸可推知,“我”总是 做家务活,没有时间去欣赏眼前的东西。B 项意为“家务”,符合语境。故 B 项正确。A 项 意为“娱乐”;C 项意为“交流”;D 项意为“家庭作业”,都与语境不符。 20.解析:选 D。考查连词辨析。根据语境可知,生活不是指在我们身上发生的事,而是我 们要如何看待它。D 项意为“如何”,符合语境。故 D 项正确。A 项意为“当??的时候”; B 项意为“是否”;C 项意为“哪里”,都与语境不符。

6


相关文档

优化方案(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习特色专项训练第三组
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第二组
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第一组
优化方案(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习特色专项训练第十二组
优化方案(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习特色专项训练第二十四组
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第五组
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第四组
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第十二组
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第八组
【优化方案】(新课标,全国卷Ⅰ)高考英语二轮复习 特色专项训练 第九组
电脑版